holistiskt perspektiv

november 7, 2006

Holism, hm, vad är det egentligen? Det handlar om att nå en ”total” förståelse av en det man studerar, om det så är en grupp människor, en plats eller ett sammanhang. Eftersom människor är aktiva och tänkande individer som själva formar sin verklighet, men som också underställs påverkan av yttre betingelser, är det viktigt att förstå hela det komplexa sammanhang de lever i.

Annonser

4 Responses to “holistiskt perspektiv”

 1. Johan Fredriksson Says:

  Frågan är om det någonsin går att fånga hela det komplexa sammanhang det är fråga om. Vad man som etnograf kan göra anspråk på är att fånga in en tillräcklig mängd information, och tolka den, för att kunna skapa en så komplett bild som möjligt av det fenomen man vill presentera.

 2. Egrrr Says:

  Det går inte att nå en ”total” bild av det man vill studera men med den etnografiska metoden kommer man så nära det är möjligt. Att dessutom kombinera olika metoder och tekniker innebär att bilden blir än mer fyllig.

 3. Haris Agic Says:

  Allt som har med studieobjektet att göra är viktigt. Åtminstonne till en början, sedan kan överflödiga data, dvs data som inte har någon direkt relevans till argumentationen och tar alldeles för mycket plats, sållas bort till förmån för relevant information. Det finns tre grovtuppdelade stadier i den etnografiska fältarbetsprocessen:
  1. Fältarbete som består av deltagande observation, intervjuer och litteraturläsning.
  2. Berbetning av insamlade data, sammansättning, dvs ett frenetiskt letande efter röda trådar och mönster.
  3 Presentation, dvs formandet av den slutliga formen som argumenten och slutsatsen kläs in i.
  Medan antropologerna är ute och gör fältarbete är de som allt-i-allo detektorer, observanta som få eftersom de både är tränade till att vara det och besitter (förhoppningsvis) en naturlig sort nyfikenhet – denna nyfikenhet som från första början fick de att över huvudtaget välja antropologi som väg att gå här i livet. Även det som kan tyckas irrelevant i sammanhanget vid tiden man gör fältarbete (som ex väder som omnämns i ett annat inlägg här på bloggen) kan senare komma att vända upp och ner på hela argumentationen och till och med vara avgörande i att knyta ihop säcken, så att säga.Det vi kan ha lärt oss av bla Bronislav Malinowski är att detaljrikedom i etnografin är nästintill oumbärlig både för forskarens egen skull, dvs för argumentationen men även för läsaren och presentationen av ett studieobjekt. Vidare har den nyligen avlidne antropologiska mastodonten Clifford Geertz lärt oss hur viktigt det är med ”Thick Description” i presentationen av en etnografi. Med andra ord och som låten går: ”Every little thing counts” och det är väl det som menas med holistisk perspektiv. Visst det finns inga totala förståelser och totala sanningar, detta verkar vi alla vara överens om. Men ju fler saker (och bi-saker)sombeaktas öppnas flera dörrar till förståelsen vi är ute efter. Horisonten sträcker sig längre bort och panoramat blir bredare – hollism.


 4. Holistiskt perspektiv är enligt mig ett förhållningssätt till samlad information. Resultatet av ”Att se/förstå helheten” kan redovisas som kunskap eventuellt vishet. För att någorlunda förstå helheten behövs visa förutsättningar enligt mig. Minimikraven är/borde vara alla av följande: kärleksfull attityd, intelligens över det normala, öppet synsätt, flexibelt övertygelse, icke för egoistiskt sätt, ha hjälpsam förhållningssätt vid begäran om hjälp, att inte vara religiöst dogmatisk, ha förmåga att förlåta, kunna dela ut kunskapen gratis i viss mån, ha ett andlig förhållningssätt, eventuellt besitta ”Gåvan” …Detta är vad jag kommit fram till idag, då det gäller holistiskt syn


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: